logon
 
www.mandlen.dk
 
Jarl og Marianne 07-jul-2011 09:18:42
Tagged som :: økologi | Økologisk Landsforening | sparetips
0 Kommentarer


Økologisk Landsforening har samlet en skøn samling af links, som er ved at dykke ned i for viden og inspiration til et godt og sundt liv for børn og voksne.

Her er både argumenter for, hvorfor det er værd at betale lidt ekstra for gode økologiske råvarer og til hvordan, man får råd til at få mere økologi ind i hverdagen:

10 Gode grunde til at vælge Økologi

 1. Du får mad uden rester af sprøjtegift
  Når du spiser økologisk, slipper du for rester af de sprøjtemidler, den ikke-økologiske landmand bruger til at dræbe ukrudt, skadedyr og svampesygdomme.

 2. Du får mad med mere smag Økologiske grøntsager indeholder generelt flere nærings- og smagsstoffer og mindre vand pr. kg end ikke-økologiske grøntsager.

 3. Du får rene varer uden sminke
  Ø-mærkede fødevarer er ikke sminket med kunstige farvestoffer eller sødemidler.

 4. Økologiske dyr har bedre leveforhold
  Høj dyrevelfærd er vigtigt i økologisk landbrug.

 5. Økologi er godt for vores grundvand
  Økologiske landmænd bruger ikke sprøjtemidler, der kan sive ned i grundvandet.

 6. Bevar en rig og ren natur
  Naturen er rigere og renere på økologiske arealer.

 7. Naturlig mad er sund fornuft Målet i økologisk produktion er sunde og robuste dyr og afgrøder.

 8. Nej tak til gensplejset mad
  Inden for økologisk produktion bliver der hverken brugt gensplejsning til føde til mennesker eller til foder til dyrene.

 9. Ø-mærket står for grundig kontrol Det røde danske Ø-mærke og EU's økologilogo er din garanti for økologisk kvalitet.

 10. Økologi er godt for ulande En række internationale undersøgelser viser, at økologiske metoder kan hjælpe fattige bønder i Afrika, Asien og Sydamerika til at producere mere mad og tjene flere penge.

Se alle undersøgelserne bag disse fakta på http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/hvorfor-oekologi/gode-grunde-til-at-vaelge-oekologi.aspx

Sådan får du råd til mere økologi

Start med basis Gå efter økologi i dine basisvarer – altså dem, vi spiser meget af. Mælk, mel, havregryn, kartofler og gulerødder er typisk ikke så meget dyrere i økologisk udgave. Det koster f.eks. kun ca 90 kroner mere om året at vælge økomælk !

Køb ind på Internettet Ved at købe ind på nettet kan du styre udenom de fristende, men ofte dyre impulskøb, der let sniger sig ned i indkøbsvognen i butikkerne. Samtidig kan du spare tid og få dine varer bragt til døren fra f. eks. nettorvet.dk, aarstiderne.com, torvet.dk, verde.dk, oekomanden.dk, www.anemonerne.dk, fiskehuset.com og osuma.dk. Find mange flere på nettet, f.eks. på abonnementslisten.dk. Er I flere, der vil købe økologi sammen, så tjek også voresbiks.dk.

Skru ned for kød, men køb kvalitet

Ved at købe lidt mindre kød, skåner du klima og pengepung og får råd til økologisk kvalitet. Spæd op med grøntsager og groft brød, ris eller pasta. De fleste tænker: "Hvad skal vi have af kød i aften, og hvad skal vi have til?" Tænk lige omvendt.

Lad årstiden styre

Vælg den øko-frugt og de øko-grøntsager, der er lette at skaffe i forhold til årstiden. De er som regel billigere i sæson.

En pr. måned

Vælg én ingrediens som hele måneden købes økologisk. På den måde kan du stille og roligt udvide din egen øko-procent.

Brug det, du køber

Hvert år ryger der 63 kilo mad i skraldespanden pr. dansker. Køb kun det, du har brug for og brug det, du har købt. Madplaner kan gøre dine indkøb mere effektive og skære ned på spild. Du finder masser af forslag til madplaner på Internet og du kan få en ny tilsendt hver uge pr mail.

Brug indkøbsnet

Tag din egen indkøbstaske med, når du køber ind. Hvis du sparer fire plastikposer om ugen, giver det ca. 500 kr. om året. Investerer du den gevinst i økologi, kan du fremover købe f.eks. seks liter økologisk minimælk om ugen i stedet for seks liter ikke-økologisk.

Lav dine egne færdigretter

En af de ting, der kan vælte et ellers stabilt madbudget, er færdigretter og fastfood. Prøv engang imellem at doble eller tredoble portionen, når du laver mad. Frys så ned i portioner til de dage, hvor tingene går lidt stærkt.

Brød til under en 10'er

Bag selv dit brød. Brug f.eks. en nem opskrift med langtidshævet dej, der står i køleskab natten over. Så kan du bage gode øko-brød til under en tier pr. stk.

http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/inspiration-om-oekologi/guider-til-mere-oekologi/raad-til-oekologi.aspx

Seks tips til mere Øko i dit liv

· Vil du have øko i ungernes daginstitution? Hent tips på www.okobarn.nu

· Ud at spise? Find cafeer og restauranter med Det Økologiske Spisemærke her: http://www.oekologisk-spisemaerke.dk/map.ph

· Øko i ungernes skole? Se opskrifter på madpakker, skolemad og 500 sider gratis undervisningsmaterialepå www.okologiiskolen.dk

· Find en økologisk gårdbutik og besøgsgård på http://www.okologi.dk/baeredygtigt-forbrug/find-oekologi.aspx

· Øko i din kantine på arbejde eller i hallen? Få gode råd på www.okocater.dk

· Vild med øko? Hop ind på www.iloveoko.dk (linker til facebook ) - her er konkurrencer og spas!

Kilde: Økologisk Landsforening


Kommentarer